Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym to pomysł na pyszny i oryginalny obiad z egzotyczną nutą
Fot. ARTURROGALSKI.PL
Obiady
5 przepisów na mięsa w aromatycznych sosach. Idealne na obiad w chłodne dni!
18.11.2022 10:29
Na jesienne i zimowe chłody doskonale sprawdzą się mięsa z rozmaitymi sosami. Są to bowiem treściwe, sycące, a przede wszystkim gorące i aromatyczne dania. Nasze przepisy to propozycje dla tych, którzy nie lubią nudy w kuchni. To oryginalne potrawy z orientalną i egzotyczną nutą, owocami oraz aromatycznymi przyprawami, które sprawdzą się zarówno na niedzielny czy obiad, jak i rodzinne przyjęcie. Spróbuj, a będziesz zachwycona!
Mięso w sosie, niezależnie jakiego gatunku, to zawsze doskonała propozycja na wyśmienity i aromatyczny obiad. Sos podkreśla smak i strukturę mięsa. Co jednak należy zrobić, aby potrawy mięsne z sosem rozpieszczały podniebienia?
Jak zrobić idealne mięso w sosie?
Mięso z sosem to duet idealny, o ile jest prawidłowo dobrany. Każdy gatunek mięsa różni się smakiem oraz strukturą, dlatego kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniego sosu do mięsa. Delikatnym mięsom, takim jak drób, królik czy cielęcina wystarczy łagodny, subtelny sos, który podkreśli, a nie zdominuje smak potrawy. Z kolei mięsa wyraziste, jak wieprzowina, wołowina czy baranina świetnie będą smakować w towarzystwie bardzo aromatycznych, intensywnych w smaku sosów.
Zazwyczaj sos do mięsa przygotowujemy z soku pozostałego po pieczeniu czy smażeniu mięsa, który następnie przyprawiamy i zagęszczamy. Ale nie musimy się ograniczać jedynie to tego "bezpiecznego" przepisu. Kuchnia lubi odważnych, więc nie bójmy się eksperymentować ze smakami. Do mięs świetnie pasują sosy przygotowane na bazie alkoholu, np. wina czy piwa, warzyw, a nawet owoców, także tych egzotycznych. Wśród naszych propozycji znajdziesz dania z dodatkiem pomarańczy, ananasa czy żurawiny. Takie sosy nie tylko podkreślają smak mięsa, ale też dodają oryginalnego, orientalnego czy egzotycznego charakteru potrawie. W przygotowaniu takich dań nie możesz też zapomnieć o intensywnych, aromatycznych przyprawach!
Gulasz orientalny z curry
Gulasz orientalny z curry Fot. ARTURROGALSKI.PL
Składniki:
50 dag wołowiny
kieliszek wina białego lub wody
3 ząbki czosnku
cebula
łyżeczka curry
1/2 łyżki mąki
liść laurowy
3 łyżki oleju arachidowego
sól
pieprz
1/2 szklanki pasty pomidorowej
1/2 szklanki słodkiej śmietany
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w średniej wielkości kostkę. Oprósz mąką i wrzuć do oleju rozgrzanego na patelni (bez teflonu). Obsmaż ze wszystkich stron i przełóż do rondla.
Na patelnię wlej wino lub wodę, wymieszaj i „zeskrob” smak. Aromatyczny płyn przelej do podsmażonego mięsa. Dodaj liść laurowy, przykryj i postaw na wolnym ogniu.
Na teflonową patelnię wlej łyżkę oleju, wrzuć posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, wsyp curry. Rozprowadź przyprawę i zalej odrobiną wody, by oddała smak i aromat.
Całość wymieszaj, przelej do rondla z mięsem, dopraw solą i pieprzem. Duś na małym gazie, w razie potrzeby podlej wodą.
Po ok. 45 min dodaj pastę pomidorową lub pomidory z puszki. Duś dalej, aż mięso będzie całkiem miękkie. Do śmietany wlej łyżeczkę gorącego sosu i tak zahartowaną dodaj do garnka. Całość zagotuj.
Hinduski kurczak w pomidorach z ananasem i placuszkami naan
Hinduski kurczak w pomidorach z ananasem i placuszkami naanFot. ARTURROGALSKI.PL
Składniki:
4 udka kurczaka
sól
pieprz czerwony
2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
cebula 3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki curry
puszka pomidorów krojonych
szklanka mleczka kokosowego
papryczka chili
3 plastry ananasa
3 liście limonki
kolendra do dekoracji
Placuszki naan:
25 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Udka zluzuj, pokrój na kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego. Na gorącym tłuszczu obsmaż mięso z każdej strony.
Na drugiej patelni również rozgrzej łyżkę oleju, następnie wsyp i przesmaż drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć pokrojony czosnek. Wsyp curry, po chwili dodaj pomidory, wymieszaj.
Zalej mleczkiem kokosowym. Zagotuj i przelej do obsmażonego mięsa. Dopraw posiekaną papryczką chili. Wrzuć pokrojonego ananasa oraz liście limonki. Przykryj i duś do miękkości. Podawaj z orientalnymi placuszkami. Na talerzu udekoruj świeżą kolendrą.
Placuszki hinduskie naan: Mąkę wsyp do miski. Dodaj proszek do pieczenia i sól. Wlej mleko i olej. Posłodź, wymieszaj. Rękoma wyrób ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut.
Z ciasta uformuj kilka okrągłych placuszków (można pomóc sobie wałkiem). Ułóż na wyłożonej papierem blasze piekarnikowej i wstaw do pieca rozgrzanego do 230 st. C. Placuszki będą gotowe, gdy się zrumienią.
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowymFot. ARTURROGALSKI.PL
Składniki:
80 dag polędwiczek wieprzowych
2 pomarańcze
łyżka masła
szklanka białego wina
łyżeczka mielonego imbiru
ząbek czosnku
2 łyżeczki miodu
sól
pieprz
40 dag kaszy gryczanej
łyżka oliwy
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Polędwiczki lekko posól, obsmaż na maśle na dość ostrym ogniu. Miód rozetrzyj z 1/4 szklanki wina, imbirem, cienko startą skórką pomarańczową, wyciśniętym czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Miodową marynatą natrzyj polędwiczki i włóż do żaroodpornego naczynia – natłuszczonego olejem (np. arachidowym).
Na patelnię, na której obsmażane było mięso, wlej resztę wina, lekko podgrzej, po czym polej płynem polędwiczki.
Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Podczas pieczenia polędwiczki obracaj od czasu do czasu i polewaj sosem. Piecz do miękkości.
Kaszę przesmaż na oliwie. Zalej wodą (2 palce nad poziomem kaszy), posól i ugotuj (ok. 10 minut).
Polędwiczki podawaj z kaszą gryczaną (polaną sosem spod mięsa) i filetami z pomarańczy. Udekoruj natką pietruszki.
Pulpety cielęce w sosie śmietanowo-koperkowym
Pulpety cielęce w sosie śmietanowo-koperkowymFot. ARTURROGALSKI.PL
Składniki:
60 dag cielęciny
cebula
łyżka masła
jajko
bułka tarta
mąka do obtoczenia
3 szklanki wywaru jarzynowego
2 szklanki śmietanki 30%
pęczek koperku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na złoto na maśle. Mięso przepuść przez maszynkę do mielenia. W połowie mielenia wrzuć do maszynki złocistą cebulę i miel dalej. Jajko roztrzep widelcem i dodaj do mięsnej masy, dopraw solą i pieprzem, wlej 1-2 łyżki wywaru jarzynowego, dosyp garść bułki tartej i wyrób masę.
Mięso podziel na 10 części i uformuj kulki. Każdą obtocz w mące i ułóż na desce.
Do dużego rondla wlej wywar jarzynowy. Gdy się zagotuje, wrzuć delikatnie mięsne kulki – tak, by nie przywarły do dna. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Zalej śmietanką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Odkryj, dodaj garść posiekanego koperku i jeszcze przez chwilę podgrzewaj – by sos zgęstniał i nabrał koperkowego smaku. Zdejmij z ognia i dodaj resztę koperku.
Indyk w wermucie z sosem i owocami
Indyk w wermucie z sosem i owocamifot. ARTURROGALSKI.PL
Dzięki dodaniu do potrawy plastrów ananasa, mięso staje się bardziej kruche i nabiera słodkawego smaku. Jeżeli mięso przed obróbką skropisz sokiem z cytryny, zyska na kruchości.
Składniki:
1,5 kg piersi indyczej
100 ml białego wermutu
3 łyżki masła
10 dag boczku
3 liście laurowe
łyżeczka tymianku
20 dag suszonych śliwek kalifornijskich
10 dag suszonych moreli
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Piersi natrzyj solą i tymiankiem, dopraw pieprzem. Obsmaż ze wszystkich stron na maśle. Śliwki i morele opłucz. Boczek pokrój na plastry. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż połowę plasterków boczku, na nich filety. Przykryj pozostałym boczkiem i liśćmi laurowymi.
Winem wymyj smak z patelni i przelej do naczynia z mięsem. Przykryj. Piecz 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Dodaj śliwki i morele. Piecz w tej samej temperaturze przez 1/2 godziny.
Sos spod mięsa odparuj, przelej do sosjerki. Indycze piersi pokrój na plastry i podawaj z sosem, upieczonymi owocami oraz żurawiną. To danie możesz też podać z ryżem ugotowanym na sypko.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.