4 sposoby na wieprzowinę. Schab duszony, roladki schabowe, soczyste polędwiczki
Wieprzowe polędwiczki 5 smaków.
Fot. 123RF

4 sposoby na wieprzowinę. Schab duszony, roladki schabowe, soczyste polędwiczki

Schab duszony w sosie cebulowym, roladki schabowe z marchewką, soczyste polędwiczki 5 smaków i mięciutkie talarki. To nasze pomysły na wieprzowinę. Na pewno Ci posmakują.

Polędwiczki 5 smaków

poledwiczki 5
Polędwiczki 5 smaków.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 50 dag polędwiczki wieprzowej
  • 1 brokuł
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • po szczypcie sproszkowanego imbiru i mielonej kozieradki
  • sos sojowy
  • mielony czarny pieprz
  • olej sezamowy lub kokosowy

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, osusz, okrój z tłuszczyku i błonek. Pokrój na kotleciki, lekko je rozbij. Każdy natrzyj rozkrojonym czosnkiem i skrop sosem sojowym wymieszanym z octem. Zrób panierkę: w miseczce wymieszaj mąkę z przyprawą chińską, paprykami, imbirem
    i kozieradką. Dosyp sporą szczyptę pieprzu.
  2. Brokuł podziel na różyczki. Seler pokrój w 1-cm plasterki. Różyczki brokuła przelej wrzątkiem, a następnie zanurz w zimnej wodzie. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć seler, po minucie dołóż brokuły i mieszając, smaż
    2 minuty. Zsuń na talerz. Na patelnię dołóż 1 łyżkę oleju. Obsmaż kotleciki oprószone przygotowaną wcześniej panierką. Podlej je 1/4 szkl. wody lub bulionu warzywnego.
  3. Dorzuć warzywa, podgrzej 3 minuty, by składniki były gorące. Podawaj z ryżem (np. jaśminowym), posypane porwaną natką kolendry i ziarenkami sezamu albo prażonymi orzeszkami ziemnymi.

Mięciutkie talarki wieprzowe na jarzynce

talarki
Mięciutkie talarki wieprzowe na jarzynce.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 1 polędwiczka wieprzowa, ok. 40 dag
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 5 małych pomidorków
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • po łyżce ziół prowansalskich i tymianku
  • sól,
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj, oczyść, pokrój na kawałki, skrop oliwą i posyp tymiankiem. Zgrilluj na
    oliwie. Polej octem, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  2. Polędwiczkę umyj, osusz, pokrój na małe kotleciki. Lekko zgnieć, natrzyj czosnkiem, ziołami prowansalskimi i solą. Smaż na oliwie, po 1 minucie z każdej strony. Podaj na warzywach.

Schab duszony w sosie cebulowym

schab duszony
Schab duszony w sosie cebulowym.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 4 grubsze kotlety ze schabu
  • po 1 dużej białej i czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanki bulionu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej
  • po dużej szczypcie pieprzu, ostrej papryki, czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie:

  1. Mięso lekko rozbij. Sos wymieszaj z przyprawami i łyżeczką oleju. Posmaruj kotleciki, włóż do lodówki na 1 godzinę.
  2. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Bulion zagotuj. Z mięsa zeskrob przyprawy, wrzuć do bulionu. Kotlety obsmaż na 2 łyżkach oleju, przełóż do bulionu. Na tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek, dodaj do mięsa. Duś godzinę.

Roladki schabowe z marchewką

rulony
Roladki schabowe z marchewką.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kotlety ze schabu
  • 4 cieniutkie plasterki szynki długodojrzewającej
  • 4 grubsze paski żółtego sera
  • 2 marchewki
  • 2 garści świeżych listków szpinaku
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 łyżka zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • szczypta kminku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • ew. oliwa

Przygotowanie:

  1. Zmielone płatki owsiane wymieszaj z obiema paprykami, tymiankiem, majerankiem, kminkiem, szczyptą soli i pieprzu. Schab umyj, dobrze osusz i rozbij na kotlety o grubości ok. 0,5 cm. Z jednej strony opanieruj je w płatkach z przyprawami. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut.
    Marchewki obierz, opłucz i pokrój w słupki. Szpinak dobrze opłucz, osusz i poodrywaj twarde łodyżki. Pomidory osącz z zlewy, potnij w cieniutkie paseczki.
  2. Na każdy kotlet (po stronie z przyprawami) połóż po kilka słupków marchewki i paseczków pomidora, pół garści szpinaku i plasterek żółtego sera. Kotleciki ciasno zwiń. Każdą roladkę owiń w plasterek szynki, a następnie w kawałek folii spożywczej. Jej
    końce zawiąż w supełki. Schładzaj przez 30 minut.
  3. Roladki włóż do wrzątku i gotuj na wolnym ogniu 50 minut. Wyjmij z folii i ewentualnie podsmaż je na łyżce oleju, by zraziki zrumieniły się. Podaj na listkach sałaty.

 

 

 

 

Czytaj więcej