Tiramisu ze śliwkami. Przepis na klasyczny włoski deser w jesiennej odsłonie
30.08.2021 13:07
Tiramisu w zupełnie nowej wersji – ze śliwkami, syropem klonowym i śliwowicą. Idealny, pyszny deser na jesień!
Jeśli znudziło Ci się klasyczne włoskie tiramisu, koniecznie spróbuj naszej jesiennej wersji tego deseru!
Wariacja na temat klasycznego tiramisu
Klasyczne tiramisu to włoski deser, który składa się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych bardzo mocną kawą espresso, przełożonych pysznym kremem, w którym główną rolę odgrywa serek mascarpone. W naszym przepisie oprócz składników, które znamy z oryginalnego tiramisu, znajdziemy węgierki, syrop klonowy i śliwowicę. Warto wypróbować tę wersję!
Tiramisu ze śliwkami
Składniki
12 śliwek węgierek
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki śliwowicy
4 jajka
4 łyżki drobnego cukru
50 dag mascarpone
opakowanie podłużnych biszkoptów (lady fingers)
szklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy
Przygotowanie
Śliwki przetnij, wypestkuj, pokrój w cząstki. Skrop syropem klonowym i śliwowicą, odstaw.
Jajka ubij z cukrem na puch. Partiami dodawaj mascarpone, wymieszaj.
Biszkopty mocz w kawie. Układaj po parę na dnie pucharków, na nie wykładaj trochę kremu, następnie ponownie biszkopty, trochę śliwek i ponownie krem. Na wierzchu ułóż trochę śliwek. Wstaw do lodówki na 8 godzin.
Przed podaniem deser możesz posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Krem możesz też przygotować z ubitej na sztywno śmietanki kremówki i serka mascarpone. Jeżeli chcesz krem dosłodzić, to doskonały będzie syrop klonowy.