Tiramisu ze śliwkami. Przepis na klasyczny włoski deser w jesiennej odsłonie
Tiramisu ze śliwkami.
Fot. 123RF

Tiramisu ze śliwkami. Przepis na klasyczny włoski deser w jesiennej odsłonie

Tiramisu w zupełnie nowej wersji – ze śliwkami, syropem klonowym i śliwowicą. Idealny, pyszny deser na jesień!

Jeśli znudziło Ci się klasyczne włoskie tiramisu, koniecznie spróbuj naszej jesiennej wersji tego deseru!

Wariacja na temat klasycznego tiramisu

Klasyczne tiramisu to włoski deser, który składa się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych bardzo mocną kawą espresso, przełożonych pysznym kremem, w którym główną rolę odgrywa serek mascarpone. W naszym przepisie oprócz składników, które znamy z oryginalnego tiramisu, znajdziemy węgierki, syrop klonowy i śliwowicę. Warto wypróbować tę wersję!

Tiramisu ze śliwkami

11304547_l
Tiramisu ze śliwkami.
123RF

Składniki

  • 12 śliwek węgierek
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki śliwowicy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 50 dag mascarpone
  • opakowanie podłużnych biszkoptów (lady fingers)
  • szklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy

Przygotowanie

  1. Śliwki przetnij, wypestkuj, pokrój w cząstki. Skrop syropem klonowym i śliwowicą, odstaw. 
  2. Jajka ubij z cukrem na puch. Partiami dodawaj mascarpone, wymieszaj.
  3. Biszkopty mocz w kawie. Układaj po parę na dnie pucharków, na nie wykładaj trochę kremu, następnie ponownie biszkopty, trochę śliwek i ponownie krem. Na wierzchu ułóż trochę śliwek. Wstaw do lodówki na 8 godzin.
  4. Przed podaniem deser możesz posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Krem możesz też przygotować z ubitej na sztywno śmietanki kremówki i serka mascarpone. Jeżeli chcesz krem dosłodzić, to doskonały będzie syrop klonowy.

 

Czytaj więcej